Τα νέα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

0
76

«Έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού.

Επεκτείνονται η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% και τα επιδόματα ανεργίας – «Έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών» – Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει άνοιγμα λιανεμπορίου

«Έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού.

Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς.

«Ίσως είναι η ώρα να πάρουμε το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, να ανακουφιστεί το λιανικό εμπόριο μέσω των πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με μεθόδους μέσα από αυτά», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα επισήμανε τη συνέχιση τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μειωθεί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομίας.

«Όχι μόνο γιατί ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ αλλά γιατί θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μια ευκαιρία στην αρχή του χρόνου να δοθούν απαντήσεις για το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στο αύριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα και για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνομένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ηταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Αντίστοιχη είναι η πορεία των διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση δεν ήταν τόσο γρήγορη. Σήμερα έχουμε 328 συμπολίτες μας διασωληνωμένους».

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», είπε για να συνεχίσει: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε στην συνέχεια πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες υγειονομικού προσωπικού. Ειδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η ελληνική κοινωνία που έδειξε πειθαρχία στην περίοδο εορτών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί».

«Αυτή η θετική πορεία δεν δικαιολογούν κανένα απολύτως εφησυχασμό. Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα πήγαιναν καλά μια πολύ γρήγορη αύξηση κρουσμάτων. Κατά συνέπεια επόμενα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα: Διατήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, σταδιακό άνοιγμα οικονομίας, αύξηση εμβολιασμού και στοχευμένη δράση σε επιβαρυμένες περιοχές», είπε ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε ορισμένα ερωτήματα αντιπολίτευσης και πολιτών, τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε άλλος δρόμος; Μήπως η τακτική που ακολουθήσαμε υποδηλώνει έλλειψη σχεδίου και παθητική παρακολούθηση;

Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον Covid είναι ότι συνδέεται με κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι η επικοινωνία. Εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση. Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της βρετανικής μετάλλαξης που καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτά είναι τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα που κάθε κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει.

Είναι σαν να οδηγεί κάποιος σε δρόμο με στροφές βράδυ . Σε ένα τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο και αλλάζεις ταχύτητες. Την ίδια στρατηγική συνεχούς εναλλαγής στρατηγικής έχουν ακολουθήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γι αυτό και προχωρήσαμε σε πιο θεσμοθετημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υγειονομική επιτροπή που θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, θα παίρνει αποφάσεις θα εισηγείται και η κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνει τα μέτρα.

Η Πολιτική Προστασία εκτάκτως θα επεμβαίνει με περιοριστικά μέτρα όπου κρίνει απαραίτητο κατά τόπους. Δίνουμε δυνατότητα σε Πολιτική Προστασία πιο στοχευμένα να κάνει ιχνηλάτηση και να δρα άμεσα .

Γι αυτό και λαμβάνονται αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, προκαλούνται αντιδράσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με πραγματικά δεδομένα.

Αν αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε τότε έρχεται η δεύτερη απορία: τον ακολουθούμε όπως πρέπει; Κάναμε ότι μας αναλογεί; Ακούμε την κριτική ότι η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ και δεν κάναμε ότι έπρεπε για να το στηρίξουμε ενόψει 2ου κύματος και πως εμείς οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κοιτάξτε, όταν αναλάβαμε το ΕΣΥ παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θυμίζω στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάθε χειμώνα – αυτό είναι παλαιό φαινόεμνο – όταν είχαμε εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις εντατικές που έφταναν έως και τις 30 ημέρες.

Σήμερα, έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 μονάδες ΜΕΘ. Εκτιμούμε στους 2 επόμενους μήνες θα έρθουν άλλες 150 στο πλαίσιο δωρεάς Στ. Νιάρχου που εξοπλίζει περιφερειακά νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθώς επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος να συζητάμε χαλάρωση μέτρων μόνο από την στιγμή που μειώνεται σημαντική η επιβάρυνση στο ΕΣΥ

Ξεχωριστή σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό θετικών τεστ. Σημερα είναι κάτω του 3%, ευτυχώς ο δείκτης βαίνει μειούμενος. Καθώς αυξάνουμε τα τεστ που κάνουμε έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε αυτό που ζητούν οι επιδημιολόγοι τυχαίες δειγματοληψίες».

Δεν είναι δυστυχώς αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ και ζητώ να βοηθήσει και η αντιπολίτευση σε αυτό, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που επεκτείνονται
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Συγκεκριμένα, η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται κατά ακόμα ένα μήνα, ενώ επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση λειτουργίας του λιανεμπορίου με προσεκτικά βήματα από Δευτέρα αν φυσικά το υποδείξουν οι ειδικοί: «Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην οικονομία πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ώρα και εφόσον μας το υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε το ρίσκο προσεκτικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο με αγορές ακόμα και μέσα στα καταστήματα.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει την πολιτική αυτή από Δευτέρα. Με μέτρα και με ελέγχους. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων. Όσο η αύξηση είναι ελεγχόμενη και δεν βάζει σε πίεση το σύστημα υγείας μπορούμε να το αντέξουμε. Εφόσον οι ειδικοί κρίνουν ότι το ρίσκο είναι λελογισμένο μπορούμε να το κάνουμε από Δευτέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας
Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είπε: «Την ίδια ώρα η οικονομία δοκιμάζεται. Έχουμε πει ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας αλλά για να την υπηρετούμε θέλουμε και ισχυρή οικονομία. Δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Διαθέσαμε 24 δις ευρώ εντός του 2020, σχεδόν 15% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνω ότι το Κράτος αποζημιώνει και τώρα όσους είναι σε αναστολή εργασίας καλύπτοντας και ασφαλιστικές εισφορές».

Δίνοντας σχετικά στοιχεία σημείωσε: «Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από επιστρεπτέα. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε ευτυχώς καμία επιβάρυνση στο ισοζύγιο απασχόλησης. Η πολιτική της κυβέρνησης που έδωσε πάνω και πέρα προστασία στην απασχόληση τελικά απέδωσε. Μην ξεχνάμε από 1.1.2021 το εισόδημα νοικοκυριών θα αυξάνεται καθώς θα οφεληθούν από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης μείωση εισφορών και οι επιχειρήσεις ωφελούνται από την μετάθεση υποχρεώσεων».

Σε ποιο βαθμό και αν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις οδηγίες ειδικών, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε υποδείξεις της επιτροπής. Μια φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα και αφορά το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου. Σχολιάσατε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σ Τσίοδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν παραβίασα τις εισηγήσεις τους. Όμως η επιστημονική επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς όλων των τομέων.

Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο και δεσμεύονται από τα αποτελέσματα ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη κυβέρνησης. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλει το επιστημονικό μας δυναμικό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες Ισπανία, Βραζιλία ΗΠΑ ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων», είπε.

Στην συνέχεια σημείωσε: «Μαζί με το 2021 ανέτειλε και η ελπίδα που είναι το εμβόλιο το οποίο θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας. Φέρνοντας την ελευθερία. Να κερδίσουμε και πάλι πίσω τις ζωές μας. Θα το πετύχουμε; Ναι είναι στο χέρι μας. Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Αν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε κριτική γι αυτό να απαντήσετε αν καλώς κάναμε και ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εξαντλήσαμε την δυνατότητα μας να αγοράσουμε τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ότι δυνητικά θα χρειαστούμε ως χώρα. Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε περί 8 εκάτ. συμπολίτες θα μας περισσέψουν 7 εκάτ. δόσεις. Να μας πείτε αν κακώς αγοράσαμε περισσότερα . Κάναμε ακριβώς ότι έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αν μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ΕΕ σε ένα βαθμό δικαιολογημένη που δεν ενέκρινε εμβόλιο σε ρυθμούς άλλων χωρών , ας αναλογιστεί κανείς και την άλλη όψη νομίσματος. Τι θα είχε συμβεί αν η ΕΕ δεν έκανε την επιλογή αυτή. Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα αν διαπραγματευόταν μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις η τακτική της ΕΕ αποτέλεσε παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης. Δεν έγιναν διακρίσεις σε χώρες βορά και νότου. Όλοι λαμβάνουν εμβόλια με την ίδια σειρά. Από τον Απρίλιο και μετά όταν θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια εκτιμώ ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε ζήτηση της στιγμής.

Τώρα είμαστε σε αντίθετη θέση. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε αυστηροί στην προτεραιοποίηση εμβολιασμών. Ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε είναι καινοτόμος με ηλεκτρονική διαδικασία που πηγαίνει το κράτος στον πολίτη τον οποίο προσεγγίζει με βάση ηλικία του και του προτείνει ραντεβού. Όλα γίνονται χωρίς ταλαιπωρία και απόλυτη διαφάνεια. Ολοκληρώνουμε θωράκιση υγειονομικών και προχωρά σε συμπολίτες άνω 85 ετών και στην συνέχεια θα πάμε σε συμπολίτες 80 – 84 ετών

Οι συμπολίτες υποδέχθηκαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Είναι διαδικασία που τρέχει όπως την έχουμε δρομολογήσει και κάθε ημέρα υπόκειται στην βάσανο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Για τις πατέντες των εμβολίων
Για την αγορά της πατέντας για τα εμβόλια προκειμένου αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, μία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού:

Πηγή: tilegrafimanews.gr