Τανζανία: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

0
63
τανζανία-ορκίστηκε-η-πρώτη-γυναίκα-πρ

Τανζανία: Η αντιπρόεδρος της Τανζανίας, Σαμία Σουλούχου Χασάν, ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της χώρας και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής έπειτα από τον θάνατο του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι.

Η 61χρονη Χασάν ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, που βρίσκεται στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, Νταρ ελ Σαλάμ.

Αναλαμβάνει την προεδρία έπειτα από την ανακοίνωση την Τετάρτη του θανάτου του Μαγκουφούλι, ύστερα από πάνω από δύο εβδομάδες απουσίας του από τη δημόσια ζωή που προκάλεσαν υποψίες για την υγεία του.

Σε ανακοίνωσή της η προεδρία αναφέρει ότι η Χασάν θα απευθυνθεί στο έθνος μετά την ορκωμοσία και ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο.

Η Χασάν περιγράφεται ως γλυκομίλητη και υπέρ της συναίνεσης και θα είναι η πρώτη πρόεδρος γεννημένη στην Ζανζιβάρη, την ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας.

Το πολιτικό της ύφος είναι αντίθετο με εκείνο του Μαγκουφούλι, ενός λαϊκιστή που είχε το παρατσούκλι “Μπουλντόζας”, ο οποίος είχε δεχτεί κριτική για την δυσανεξία του απέναντι στους διαφωνούντες, κάτι το οποίο αρνείται η κυβέρνησή του.

Ο Μαγκουφούλι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως σε μια εκδήλωση στο Νταρ ελ Σαλάμ, στις 27 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη, ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για την υγεία του προέδρου, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Ο Μαγκουφούλι είχε εκφράσει σκεπτικισμό για την πανδημία και υποστήριζε ότι τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό ήταν μια συνωμοσία της Δύσης, προκαλώντας την οργή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν πολλές φήμες στη χώρα για την υγεία του 61χρονου Μαγκουφούλι και ιδίως ότι είχε προσβληθεί από την Covid-19. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο τόνιζαν ότι ο πρόεδρος εργαζόταν κανονικά και οι πολίτες θα έπρεπε να αγνοήσουν τις φημολογίες.

Σύμφωνα με τη Χασάν, ο πρόεδρος πέθανε λόγω καρδιολογικών προβλημάτων στο νοσοκομείο Μζένα του Νταρ ελ Σαλάμ όπου νοσηλευόταν.

ΜΑΡ.ΜΙ

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr