Θάνος Πλεύρης: Νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους – Δεν θα πάμε σε lockdown

0
184
θάνος-πλεύρης-νέα-μέτρα-μόνο-για-ανεμβ

Στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊόύ, στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και στο ενδεχόμενο ενός lockdown, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (20/11) στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην ληφθούν άλλα μέτρα και να μην φτάσουμε στον πλήρη περιορισμό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα είναι τιμωρητικά», τόνισε. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε, επίσης, ότι όλα τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη πιέζονται καθώς η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ».

Σχετικά με τους αυξημένους θανάτους, ο υπουργός εξήγησε ότι «οι νεκροί είναι σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Συνεπώς, περιορίζοντας την κινητικότητα λειτουργούμε προστατευτικά».

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», είπε. Ωστόσο, η χρήση μάσκας – όπως είπε – παραμένει για όλους υποχρεωτική. «Αυτό που ισχύει για τη μάσκα είναι ότι στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε.

Τέλος, για τις εκκλησίες είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται από τον υπεύθυνο, αλλά η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr