Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Πόσο κοντά είμαστε; – Ραγδαίες εξελίξεις – Ράπισμα απο ΥΠΕΞ

0
47
θερμό-επεισόδιο-ελλάδας-τουρκίας-πό

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Πόσο κοντά είμαστε; – Ραγδαίες εξελίξεις – Ράπισμα από ΥΠΕΞ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ:  ΣΟΚ στην Άγκυρα από χάρτη της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όπου φαίνονται ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ. Έσβησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας τις ελληνικές θέσεις σε μελέτη της για την «διεθνή ωκαιανικη διακυβέρνηση»

Η Ε.Ε διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο (20 εκ.τ.χλμ) δηλαδή 380% μεγαλύτερη από το έδαφός της. Ο χάρτης που προκύπτει με την ΑΟΖ κρατών της ΕΕ επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι η ελληνική ΑΟΖ συνορεύει με την κυπριακή.

Η Ε.Ε. είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις την 21η Μαρτίου επειδή δεν υποχωρεί από την θέση της να δέχεται τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του Χάρτη της Σεβίλλης. Ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Πόσο κοντά είμαστε; – Ραγδαίες εξελίξεις – Ράπισμα απο ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας προκλητικά πως δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεσή της, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και με θερμό επεισόδιο. 

«Επικρατεί ένα χάος στην ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό» δήλωσε συγκεκριμένα.

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Πόσο κοντά είμαστε; – Ραγδαίες εξελίξεις – Ράπισμα απο ΥΠΕΞ – «Πάγος» Δένδια για συνάντηση με Τσαβούσογλου

Αρνητικός παρουσιάστηκε ο Νίκος Δένδιας στην πρόταση για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενόψει της Υπουργικής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, και η επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση εικοσιτετράωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Διακλαδικών Κέντρων Επιχειρήσεων των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια σύντομη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι έχει προγραμματισθεί καταρχήν, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό τοu και επεσήμανε ότι υπό το φως της εξέλιξης αυτής, τόσο για πρακτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών. Πρόσθεσε, δε, ότι μετά τη συνάντηση αυτή και ανάλογα με την έκβασή της θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δύο Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο μέλλον.

Ελλάδα – Τουρκία ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ : Αυστηρή προειδοποίηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ελληνοτουρκικά ΝΕΑ : Υπό βρασμό Ελλάδα και Τουρκία – Οι απειλές του Σουλτάνου

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr