Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις υφασμάτινες μάσκες

0
34

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ηλικίες 35-54 ετών στην Αττική.

Εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, ακόμα και απέναντι στα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν θα προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», αναφέρει η Μαρία Φαν Κερκχόβε, υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της νόσου COVID-19.

«Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό», πρόσθεσε το στέλεχος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Γερμανία και η Αυστρία αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

Η Κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

«Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα», πρόσθεσε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Ωστόσο, ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε», υπογράμμισε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.

«Γι’ αυτό όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο», συμπλήρωσε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Πηγή: tilegrafimanews.gr