Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

0
71
τι-θα-συζητήσει-ο-μητσοτάκης-με-τον-μπά

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν θα έχει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκλογή του πρώτου στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συμμετάσχει νωρίτερα ως επίσημος προσκεκλημένος της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο συμβολισμός της ημέρας της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών είναι σημαντικός λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σήμερα στις 21:45 και κατά την έναρξή της θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν τηλεφωνικώς.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφράσει την στήριξή του στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η επικοινωνία έρχεται σε περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι στον «πάγο» από τις ΗΠΑ, αφού οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για προσέγγιση με την νέα αμερικανική ηγεσία δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Στελέχη της Κυβέρνησης τόνιζαν πως η επιλογή του Τζο Μπάιντεν να επικοινωνήσει πρώτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας για αργότερα την επικοινωνία με τον Ερντογάν αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσφορίας της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για το ζήτημα το S-400.

«Επί των ημερών μου οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι ισχυρότερες από ποτέ»
Ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τόνισε πως: «Επί των ημερών μου οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι ισχυρότερες από ποτέ».

«Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr