Το άνοιγμα της αγοράς

0
102
το-άνοιγμα-της-αγοράς

Το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα και ιδιαιτέρως την Αττική, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη, με εξίσου μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, δεν εξέφρασε καμία έκπληξη για τα αυξημένα κρούσματα, σημειώνοντας αφενός ότι στην Αττική έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, που είναι πολύ πιο μεταδοτική και αφετέρου ότι «οι επιδημιολόγοι έχουν προβλέψει, ότι μπορεί να φθάσουμε και τις 5.000 κρούσματα την ημέρα».

Η ίδια εκτίμησε, ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός, θα αρχίσουν αργά-αργά να πέφτουν». Ερωτηθείσα σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, χαρακτήρισε άκαιρο το ερώτημα, τονίζοντας ότι με αυτούς τους αριθμούς δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κανένα άνοιγμα.

Μάλιστα, η καθηγήτρια είπε, ότι είναι άγνωστο ακόμα πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, καθώς μέχρι τότε όπως επεσήμανε «δεν ξέρουμε τι θα γίνει». Σημείωσε ωστόσο, ότι η ειδοποιός διαφορά με το περσινό Πάσχα είναι, ότι φέτος υπάρχουν τα εμβόλια. «Κάθε μέρα αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζεται, πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

Αναφερόμενοι στα μέτρα μερικής χαλάρωσης που αποφασίστηκαν πρόσφατα, είπε ότι ήταν αναγκαίο να υπάρξουν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, ωστόσο τόνισε, ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους που επικρατεί συνωστισμός.

Τζανάκης: Πρωτόγνωρη κατάσταση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, είχε προβλέψει ότι στις 25 με 26 Μαρτίου θα έχουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα και εν συνεχεία θα έρθει η οριζοντίωση της καμπύλης. Μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση, άλλα όπως ανέφερε, τα πολλά κρούσματα είναι και αποτέλεσμα των πολλών τεστ που διενεργούνται.

«Να φανταστείτε 3.500 κρούσματα τον Νοέμβριο είχαμε με 40.000 τεστ. Επομένως, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο αυτό το νούμερο, λόγω του αριθμού των τεστ», ανέφερε. Ερωτηθείς για την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, είπε ότι «τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε με 70 – 80 κρεβάτια στις μονάδες. Άρα, από τα 80 πήγαμε στα 630, είχαμε δηλαδή μια αύξηση 560 κρεβάτια.

Αν τώρα βάλετε, ότι στο τρίτο κύμα ξεκινήσαμε από τα 250 κρεβάτια ΜΕΘ, κανονικά ο απόλυτος αριθμός αύξησης των κρεβατιών από το προηγούμενο κύμα είναι μικρότερος. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά περίπου 450 κρεβάτια».

Σχετικά με την πορεία του τρίτου κύματος σημείωσε ότ: «είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, διότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς συμπεριφέρεται ο ιός και οι μεταλλάξεις του, όμως οι εκτιμήσεις μας είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση, η οποία δυστυχώς θα διαρκέσει μερικές ημέρες και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, ευελπιστούμε προς το τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου και όπως είχα πει μετά τις 15 Απριλίου θα δούμε νούμερα της τάξης των 1.500 ή 1.200 κρουσμάτων την ημέρα».

Κλείνοντας σχετικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς τόνισε ότι: «Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις μας, ότι πραγματικά έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση, τότε με πολύ προσοχή, με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πάρα πολλά τεστ, ειδικά σε εργαζόμενους και στους εργασιακούς χώρους, μπορούμε να ανοίξουμε τομείς της οικονομίας και τομείς της κοινωνίας».

Το άνοιγμα της αγοράς πάει… περίπατο

Στον «πάγο» μπαίνουν προσώρας τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε επίπεδα – ρεκόρ και το ΕΣΥ δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις από την έναρξη της πανδημίας.

Μερίδα ειδικών σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα ακόμη. Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος έκρινε «εκτός πραγματικότητας» τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως είναι καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω ελεγχόμενος, παρά κλεισμένος μέσα που δεν έχουμε εικόνα του τι γίνεται.

Το ίδιο επεσήμανε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως «είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση». Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, έκρινε πως η συζήτηση για άνοιγμα στέλνει «λάθος μήνυμα».

«Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού». Αυτά είπε στο MEGA και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός θα αρχίσουν αργά αργά να πέφτουν». Ερωτηματικό μπαίνει στο άνοιγμα της αγοράς, αφού οι αριθμοί της πανδημίας θέτουν νέα δεδομένα σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Ημερομηνίες με ορίζοντα… το Πάσχα

Έτσι, λοιπόν, οι επόμενες πιθανές ημερομηνίες για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η ή η 12η Απριλίου με στόχο πια τουλάχιστον να μην χαθεί και το φετινό Πάσχα. Η έκρηξη των κρουσμάτων και η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί –ιδιαίτερα στην Αττική- μεταθέτει για αργότερα και το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την πολύπαθη εστίαση.

Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα μέσα Απριλίου για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά. Ωστόσο, πρόκειται απλά για ένα σενάριο, καθώς μέχρι στιγμής οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία εισήγηση για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Προς τα τέλη Απριλίου διαφαίνεται τελικά το άνοιγμα της εστίασης.

Κατά πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμούς αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι. Και αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα περί τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, από πλευράς των ειδικών εκφράζεται αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά και για την αύξηση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο θα ανοίξει το λιανεμπόριο παρείχε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταμπουλίδης, θα ενεργοποιηθεί ο πενταψήφιος 13032 όσον αφορά στη μετακίνηση των καταναλωτών για ψώνια. Ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, ωστόσο δεν έχει συζητηθεί ακόμη το πόσο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων επεσήμανε πως στόχος είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα και όχι με τη μέθοδο του click away. Η κυβέρνηση, τόνισε, επιθυμεί να πάμε σε άνοιγμα της αγοράς για να μπορέσει να πάρει μία «ανάσα» η οικονομία της χώρας.

Επέμεινε, όμως, πως τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι εκείνα που θα κρίνουν τις όποιες αποφάσεις παρθούν, και ξεκαθάρισε πως έγινε το πρώτο βήμα με το άνοιγμα κομμωτηρίων, μεταξύ άλλων. Κυβέρνηση και ειδικοί θα μελετήσουν τον αντίκτυπο αυτού του βήματος, είπε, και έκρινε πως είναι δύσκολο να πάμε σε άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Όσον αφορά, τέλος, στην εστίαση εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, αποφεύγοντας να απαντήσει για το αν θα ανοίξουν εντός του Απριλίου ή το Πάσχα.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr