Το Αζερμπαϊτζάν έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία

0
112
το-αζερμπαϊτζάν-έστειλε-ανθρωπιστικ

Αζερμπαϊτζάν: Στις 26 Φεβρουαρίου 2022 το Αζερμπαϊτζάν έστειλε δύο αεροσκάφη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ (5,6 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Σε ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ilham Aliyev για την ανθρωπιστική βοήθεια και τα φάρμακα. Σε άλλη ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο Zelenskyy δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ilham Aliyev έδωσε εντολή στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) στην Ουκρανία να παρέχει δωρεάν καύσιμα σε ασθενοφόρα και οχήματα της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας. 55 πρατήρια καυσίμων σε 11 περιοχές της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν προσέφερε τις μεσολαβητικές του προσπάθειες για να βοηθήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Araz Azimov, στην ειδική συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, τόνισε ότι «η παρούσα κατάσταση πρέπει να διευθετηθεί με ειρηνικά διπλωματικά μέσα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. μεταξύ άλλων με βάση την κυριαρχία των κρατών, την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο των συνόρων, καθώς και το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ».

Το Αζερμπαϊτζάν έχει βαθείς ιστορικούς και στρατηγικούς δεσμούς με την Ουκρανία. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Ilham Aliyev επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Volodymyr Zelenskyy. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν έξι διμερείς συμφωνίες με στόχο την εμβάθυνση και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ουκρανίας. Στη δήλωσή του στον Τύπο μετά την τελετή υπογραφής των εγγράφων, ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σημείωσε ότι «σύντομα θα γιορτάσουμε την 30ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων, στις 6 Φεβρουαρίου. Πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας, η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν πάντα υποστήριζαν η μία την άλλη, πάντα υποστήριζαν η μία την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του άλλου, και αυτή η υποστήριξη αντικατοπτρίζεται στην Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε σήμερα». Ο Πρόεδρος Ilham Aliyev τόνισε επίσης ότι «οι φιλικοί δεσμοί συνδέουν τους λαούς μας και, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμός για τον πολιτισμό του ουκρανικού λαού στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτός ο σεβασμός φαίνεται και στο Μπακού. Ένα μνημείο του μεγάλου Ουκρανού γιου Taras Shevchenko ανεγέρθηκε με δική μου πρωτοβουλία σε ένα από τα κεντρικά μέρη του Μπακού πριν από μερικά χρόνια και τόσο οι κάτοικοι του Μπακού όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας έρχονται σε αυτό το πάρκο για να ξεκουραστούν. Ταυτόχρονα, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στο Μπακού φέρει το όνομα της Ουκρανίας. Επομένως, αυτά τα γεγονότα από μόνα τους δείχνουν ότι υπάρχει μια εξαιρετική ιστορία σχέσεων μεταξύ των λαών μας και διατηρούμε αυτές τις σχέσεις».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr