Το ερώτημα του Βενιζέλου για υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ

0
148
το-ερώτημα-του-βενιζέλου-για-υφαλοκρη

Mια αιχμηρή δήλωση έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή και το περίφημο άρθρο 2 της Συμφωνίας.

Αφού αρχικά φαίνεται να δίνει «συγχαρητήρια« για την συμφωνία παράλληλα θέτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Αν υπάρχει στη συμφωνία «Ελλάδας – Γαλλίας – Συμμαχίας» η πρόνοια της αμοιβαίας συνδρομής για παραβίαση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.

Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr