Το φυσικό αέριο φτάνει ακόμη και για βαρύ χειμώνα – «Ασπίδα» για την Ελλάδα το LNG

0
113

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Στη σκιά του νέου αδιεξόδου που σφράγισε τα αποτελέσματα του χθεσινού συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, τo Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου (ENTSOG) στην ετήσια έκθεσή του για την ασφάλεια εφοδιασμού τον χειμώνα του 2022-2023 προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ενός κρύου χειμώνα, ακόμη κι αν οι ρωσικές ροές αερίου δεν σταματήσουν πλήρως, αλλά περιοριστούν στο 7%, όλες οι χώρες της Ευρώπης θα είναι εκτεθειμένες σε περικοπές φορτίων πέραν της προγραμματισμένης μείωσης της ζήτησης κατά 15%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία είναι οι μοναδικές χώρες, σύμφωνα με το ENTSOG, που θα μπορούσαν να αποφύγουν τις αναγκαστικές περικοπές φυσικού αερίου, ακόμη και στο σενάριο της πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου και ενός κρύου χειμώνα , λόγω της πρόσβασης σε πρόσθετες αγορές LNG. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία οι οποίες στο σενάριο ενός κρύου χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές της τάξης του 13%, ενώ οι περισσότερες από τις βόρειες και ανατολικές χώρες είναι εκτεθειμένες στο 6% σε περικοπές ζήτησης, ποσοστό που στην Ιταλία περιορίζεται στο 2%.

Η ανάλυση και τα συμπεράσματα της έκθεσης ερμηνεύουν σε μεγάλο βαθμό τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στο εσωτερικό της Ε.Ε. και τη δυσκολία μιας κοινής και αποτελεσματικής απόφασης. Το ENTSOG στο Winter Supply Outlook αξιολογεί την ικανότητα του ευρωπαϊκού συστήματος φυσικού αερίου να αντεπεξέλθει με κανονικές ή κρύες συνθήκες χειμώνα και καταστάσεις υψηλής ζήτησης.

Η ανάλυση διερευνά την πιθανή εξέλιξη των αναγκών εφοδιασμού και των αποθεμάτων στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου. Εξετάζει πώς θα επηρεαστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε αέριο, επισημαίνοντας ότι το υψηλότερο από το συνηθισμένο επίπεδο αποθήκευσης στην Ε.Ε. (89% την 1η Οκτωβρίου 2022) συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα και με δεδομένο ότι θα επιτευχθεί η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, καμία χώρα δεν εκτίθεται σε περικοπές φορτίων.

Στα επόμενα ωστόσο σενάρια που εξετάζει, ενός ψυχρού χειμώνα και υψηλής ζήτησης, συμπεραίνει ότι με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι υπόλοιπες χώρες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές φορτίων, ο μετριασμός των οποίων θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία των κρατών-μελών και τις δυνατότητες πρόσθετης παροχής LNG.

Σημαντική απόσυρση αποθήκευσης στις αρχές της χειμερινής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος της σεζόν, γεγονός που θα μείωνε την ευελιξία και θα αύξανε τον κίνδυνο περικοπών σε περίπτωση κρύου καιρού, αναφέρει η έκθεση. Τα ποσοστά των περικοπών αυξάνονται σημαντικά στο σενάριο του κρύου χειμώνα και της μείωσης των αποθεμάτων μια ημέρα αιχμής που το ENTSOG την τοποθετεί τυχαία την 1η Φεβρουαρίου, προς τα τέλη της χειμερινής σεζόν.

Με τα αποθέματα στο 40% των αποθηκών οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να πάνε σε περικοπές της τάξης του 12% και με τα αποθέματα στο 20% οι περικοπές αυξάνονται στο 17% σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το ENTSOG επισημαίνει στην έκθεσή του την ανάγκη συνεργασίας των κρατών-μελών αλλά και τις αδυναμίες στήριξης των χωρών του βορρά από τις χώρες του νότου που διαθέτουν LNG λόγω συμφόρησης των δικτύων.

Επισημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η μέγιστη δυνατή έγχυση φυσικού αερίου σε όλες τις ευρωπαϊκές αποθήκες, καθώς είναι κρίσιμη η ετοιμότητα για τον χειμώνα 2023-2024. Χωρίς προετοιμασία για τον χειμώνα 2023-2024, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Οι αποθήκες θα εξαντληθούν τον Απρίλιο του 2023 και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα καλύπτουν λιγότερο από 15% την 1η Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας την Ε.Ε. πιο εκτεθειμένη σε κινδύνους εφοδιασμού, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χρύσα Λιάγγου/kathimerini.gr

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr