Το ΥΠΕΞ απαντά στον Τσαβούσογλου για αποστρατικοποίηση νησιών: «Οι αιτιάσεις ξεφεύγουν της λογικής»

0
78
το-υπεξ-απαντά-στον-τσαβούσογλου-για-α

Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και προσθέτει: «Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.

«Η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού αυτού», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου και σημειώνει: «Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας

Θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών στο Αιγαίο έθεσε ξανά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση στο θέμα αυτό, τίθεται εν αμφιβόλω η κυριαρχία τους.

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων έχοντας τον όρο του αφοπλισμού».

«Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ αναφέρουμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών επειδή [η Ελλάδα] παραβιάζει τους όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας.

«Διαπραγματευτήκαμε 54 χρόνια και δεν τα καταφέραμε. Αφορμή για αυτό ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς […] Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέτρεψε όλες τις διαπραγματεύσεις. Τώρα προτάσσουμε τη δημιουργία μιας “κυριαρχική ισότητα”, αλλά είπαμε επίσης ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά το ενδεχόμενο ομοσπονδίας», σημείωσε.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr