Τουρκία: Αντίποινα για πυραυλική επίθεση στη βόρεια Συρία

0
47
τουρκία-αντίποινα-για-πυραυλική-επίθ

Τουρκία: Η Τουρκία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε αντίποινα «με πυρά σε καθορισμένους στόχους» έπειτα από επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, η οποία σημειώθηκε σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία και, όπως αναφέρει, εκτοξεύτηκαν από αεροδρόμο που ελέγχει το συριακό καθεστώς.

«Πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το αεροδρόμιο Κουβέιρες στο Χαλέπι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, στοχοθέτησαν περιοχές αμάχων, καθώς και χώρους στάθμευσης βυτιοφόρων καυσίμων στις περιοχές Τζαραμπλούς και αλ Μπαμπ στη Συρία. Άμαχοι τραυματίστηκαν» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανάρτηση στο Twitter.

Η Άγκυρα τόνισε ότι απάντησε στην επίθεση «με πυρά σε καθορισμένους στόχους», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το υπουργείο κοινοποίησε επίσης σε tweet του ένα βίντεο σύντομης διάρκειας που εμφανίζει βυτιοφόρα καυσίμων να φλέγονται.

Οι τουρκικές αρχές επικοινώνησαν με τη Ρωσία για να ζητήσουν τον τερματισμό των «επιθέσων που είχαν στόχο την περιοχή Ασπίδα του Ευφράτη και αμάχους» προσέθεσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε το 2016 την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», παίρνοντας τον έλεγχο εδαφών άνω των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία.

Η στρατιωτική εκστρατεία της Άγκυρας είχε στόχο τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG -σύμμαχο της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα θεωρεί τις πολιτοφυλακές YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και ως εκ τούτου τις χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική ομάδα.

Η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε σε Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Τζαραμπλούς και Αλ Μπαμπ.

Στις αρχές Μαρτίου, πυραυλική επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στην Τζαραμπλούς είχε αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και 24 τραυματίες.

Εγκαταστάσεις πετρελαίου σε τμήματα της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την Τουρκία δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, αν και η Μόσχα και η συριακή κυβέρνηση δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών.

cnn.gr

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr