Τσίπρας για πανδημία: Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης – Κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες

0
64

Με σφοδρή επίθεσησ την κυβέρνηση άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία και μετά την αναβολή της συζήτησης την περασμένη Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας, σήμερα ο Πρωθυπουργός κλήθηκε στο βήμα της Βουλής για να δώσει τις απαντήσεις του.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ανησυχητική την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορωνοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες».

«Κρύβετει την αλήθεια από τον δημόσιο διάλογο και τον κίνδυνο στους πολίτες. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες» τόνισε σε έντονο ύφος.

Τα πράγματα είναι – και πάλι – πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό».

Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

Αναφορικά με τα νοσοκομεία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρά την κρίση που βιώνουμε παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς προσπάθεια ενίσχυσης. Την ίδια στιγμή, ο βασικός στόχος, γιατί εκεί βάλατε όλατα αυγά, στο “καλάθι” του εμβολιασμού, ο βασικός στόχος για τείχος ανοσίας, δείχνει να εγκαταλείπεται ως στόχος, και τα νούμερα είναι αμείλικτα.

«Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη και χωρίς σκληρά μετρα υποχρεωτικότητα και στέρηση εργασίας, μισθού. Έπεισε η κυβέρνηση τους πολίτες, προφανώς γιατί έχει αξιοπιστία ο λόγος τους.» είπε

«Όταν είδατε ότι πανδημία θέλει σχέδιο, απλά παραιτηθήκατε»

«Γιατί μετά από τόσους μήνες lockdown και με τόση διεθνή εμπειρία που έχουμε συλλέξει για τη συμπεριφορά του ιού γιατί να είμαστε ξανά στον γκρεμό; Γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας.» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απλά παραιτήθηκε.

«Όταν ειδατε ότι η πανδημία θέλει σχέδιο, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα. Είπατε, δεν βαριέσαι, αφού μπούκωσαμε τα μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν θα ασχοληθεί με την αποτυχία μας. Τα λένε και στελέχη σας, όπως ο κ. Κύρτσος. Την μεγαλύτερη αποδοχή της αποτυχίας όμως την κάνατε εσείς με το ξήλωμα της dream team. Πώς αλλάζεις μια ομάδα που τα έχει κάνει τόσο καλά; Την αλλάζεις όταν είναι μια ομάδα που καταρρέει, που σε οδηγεί από ήττα σε ήττα. Και τι κάνατε όταν την αλλάξατε; Τοποθετήσατε τον κ. Πλεύρη, που τον συμπαθώ, αλλά προέρχεται από την ακροδεξιά, είναι γνωστές οι απόψεις του. Τον βάλατε για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα αντιεμβολιαστών, που προέρχεται από την ίδια μήτρα, την ακροδεξιά. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες.» είπε.

«Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα όταν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει κι εμείς να τηρούμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις. Μέσα στον επικοινωνιακό σας παροξυσμό, αναδείξατε το εμβόλιο ως λύση για όλα και στερήσατε αξιοπιστία από την ίδια την εμβολαιστική διαδικασία.Κανείς επιστήμονας στον κόσμο δεν είπε ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε. Μόνο εσείς το είπατε.» είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπερχρεωμένο το ΕΣΥ

«Το ΕΣΥ επί των ημερών σας είναι και υπερχρεωμένο. Μειώσατε την τακτική χρηματοδότηση για το ’21 και τη διατηρείτε χαμηλά και για το 2022. Πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι είναι μια παροδική μπόρα η πανδημία που δεν απαιτεί γενναία επένδυση στο ΕΣΥ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Το ΕΣΥ σχεδόν ανέστειλε την τακτική του λειτουργία εδώ και 20 μήνες.

«Μόνο τους νεκρούς από τον κορωνοϊό μετράμε, οι άλλες δεν είναι ανθρώπινες ζωές; Οι επιπρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα που δεν αποδίδονται στον Covid είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Είναι μια τραγική πραγματικότητα, ακόμη και αν δεν παρουσιάζεται στα δελτία ειδήσεων. Πρέπει να αλλάξετε ρότα. Επενδύετε στην ομερτά των ΜΜΕ και συνηθίζετε την απώλεια, είναι τραγικό αυτό. Επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής.» επισήμανε.

Κια κατέληξε: Αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που μπορεί να σώσουν ζωές. Και τώρα, που με τεράστια καθυστέρηση το αποδεχτήκατε, αυτά δεν επαρκούν.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr