Τσίπρας: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων»

0
34

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας μας από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας μας από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση.

«Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με έντονη διάθεση κριτικής προς την κυβέρνηση, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του προς την Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα ναυτικά μίλια της χώρας μας από 6 σε 12, λέγοντας ότι «καλωσορίζουμε το κόμμα σας και εσάς σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εσείς λοιδορήσατε».

«Να θυμίσω τι λέγατε όταν εμείς ανακοινώσαμε την πρόθεση αυτή το 2018. Τόσο εσείς όσο και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έβγαιναν με δημόσιες δηλώσεις σχεδόν να λένε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο και μιλούσαν για μια επιλογή που ζημιώνει την χώρα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σχεδόν όσα λέγατε και για την Συμφωνία Πρεσπών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Τώρα εσείς που πολεμήσατε τη στρατηγική μας για την πρόθεση να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο χειροκροτείται αλλήλους.

Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα».

«Αναρωτιέμαι αν αντί για θριαμβολογίες θα έπρεπε να κάνετε μια κάποια αυτοκριτική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και συγκεκριμένες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από το 2018.

«Ο κ. Κουμουτσάκος έλεγε τότε ότι οι προθέσεις μας για επέκταση υδάτων στο Ιόνιο είναι φθηνοί εντυπωσιασμοί. Αυτό κάνετε σήμερα. Η κ. Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για επιλογή αντίθετη με την πάγια στρατηγικη εξωτερικής πολιτικής και η τμηματική επέκταση υδάτων δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

Ο Βασίλης Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της εθνικής πολιτικής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτά λέγατε τότε. Όλα αυτά πώς δικαιολογούνται με τους σημερινούς διθυράμβους και τα χειροκροτήματα; Αν δεν αναθεωρήσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στις εσωκομματικές ισορροπίες πώς θα έχετε θετικά αποτελέσματα;».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, με στόχο να συμβάλλει στο να μην συνεχιστούν τα «λάθη τώρα που εσείς έχετε την ευθύνη».

«Εθνική και όχι μικροκομματική ή επικοινωνιακή γραμμή»

«Θα συμφωνήσουμε ότι τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες ζήτημα των σχέσεων με Τουρκία, απαιτεί από το πολιτικό σύστημα και κυρίως από το κυβερνών και της μείζονος αντιπολίτευσης προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας όπου χρειαστεί.

Με μια προϋπόθεση όμως ότι η Κυβέρνηση θα δείξει και αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με εθνική σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σαφή εθνική γραμμή και σταθερότητα. Εθνική όχι μικροκομματική και επικοινωνιακή ή εσωκομματική όπως έγινε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από την παράταξή σας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Υπήρξε μια τοποθέτηση χθες από τον υπουργός Εξωτερικών και σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα στις σχέσεις σας. Προφανώς η εθνική γραμμή καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και ο ΥΠΕΞ ή συμφωνεί ή αποχωρεί. Όμως αυτός είναι ένας λόγος για να ανησυχούμε.

Λόγος ανησυχίας μας είναι το ιστορικό το δικό σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρομαι στον τρόπο που αντιμετωπίσατε όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την στάση που κρατήσατε που ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε κλίμα εμφυλίου και αντιπαραθέσεων.

Τις εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο τις ζήσαμε εξώ από αυτή την αίθουσα όταν με εσάς προτοστάτες ένα κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή. Όταν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι βάνδαλοι πυρπολούσαν. Τα ξεχάσατε; Τα ξεχάσατε τώρα που κάνατε την κωλοτούμπα;

Εν γνώση σας οδηγήσατε στην εμφύλια αντιπαράθεση. Εν γνώση σας συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε με συνδρομή ΜΜΕ την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικού και προσωπικού οφέλους την αλήθεια που αργότερα παραδεχθήκατε», ανέφερε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις πιέσεις Μητσοτάκη και ακροδεξιάς και δεν είχε αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αποδεχθεί το πολιτικό και κομματικό κόστος σήμερα αντί στα βόρεια σύνορα να είχαμε φίλο θα είχαμε εχθρό και ενδεχομένως σύμμαχο του Ερντογάν», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Θυμάστε κ. Μητσοτάκη με τι ευκολία και επιπολαιότητα μας λέγατε ότι η Συμφωνία Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα που έχει ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και εθνικό λάθος; Με τι ευκολία χειροκροτούσατε στις 25 Ιανουαρίου 2019 τον κ. Βορίδη όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας; Για μια συμφωνία που τώρα και τηρείτε και τιμάτε και που κατά τον υπουργό Εξωτερικών αποκατέστησε την ιστορία».

Πηγή: tilegrafimanews.gr