Τζανάκης για κορωνοϊό: Εντός εβδομάδας η κορύφωση της πανδημίας

0
62
τζανάκης-για-κορωνοϊό-εντός-εβδομάδα

Την κορύφωση της πανδημίας κορωνοϊού θα βιώσουμε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι τα αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200 έως 3.000.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμησή του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά, υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί, στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας, αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα», εξήγησε, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μία ή δύο ημέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει η αποσυμφόρηση του συστήματος», είπε, επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Κορωνοϊός: Αποσυμφόρηση στις απλές κλίνες, αλλά όχι και στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανακάκης ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ.

«Με πιθανότητα προσέγγισης προς τους 620-650», διευκρίνισε

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr