Βαρυμπόμπη: Αποκαθίστανται τα προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση

0
249
βαρυμπόμπη-αποκαθίστανται-τα-προβλή

Αποκαθίστανται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση σε περιοχές της Αττικής από τη μεγάλη φωτιά σε Βαρυμπόμπη και Τατόι.

Η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Χολαργός, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Κάντζα, Παιανία, Παλλήνη, Διόνυσος, Κορωπί, Κερατέα και Λαυρεωτική

Σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη χθες το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ επισήμανε ότι η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχών του Δήμου Διονύσου που δεν διακόπηκε αλλά σημείωσε πτώση της πίεσης, έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρη στην πλήρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ.

Πού εμφανίστηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και έβγαλε εκτός λειτουργίας κρίσιμες υποδομές του ΑΔΜΗΕ, βάζοντας σε κίνδυνο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, η κατάσταση από το πρωί της Τετάρτης φαίνεται να έχει αποκατασταθεί.

Από χθες το απόγευμα, εκτός λειτουργίας ήταν οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι.

Οι γραμμές αυτές που τροφοδοτούν τις περιοχές Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά και Βριλήσσια, καλύπτονταν από εναλλακτικές διαδρομές (από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών), με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες και διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς που συνοδεύονταν με περικοπές ηλεκτροδότησης.

Συγχρόνως προβλήματα εντοπίζονταν το βράδυ σε τμήματα περιοχών της Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνων, στο Κρυονέρι, σε Ίλιον, Πετρούπολη αλλά και στο Περιστέρι λόγω βλάβης σε δύο γραμμές Μέσης Τάσης. Αργά τα μεσάνυχτα, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ κατάφεραν να επανεντάξουν επιτυχώς στο σύστημα, τα παροπλισμένα κυκλώματα, δηλαδή το διπλό κύκλωμα των 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών καθώς και το κύκλωμα των 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που εκτιμάται ότι περιορίζει τις βλάβες της σημερινής μέρας σε ένα όμως εξαιρετικά καταπονημένο δίκτυο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με την ελπίδα ότι θα σβήσουν τα πύρινα μέτωπα και δεν θα υπάρξει άλλη δυσάρεστη έκπληξη που να ταρακουνήσει εκ νέου το ηλεκτρικό σύστημα.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας των σημαντικών κυκλωμάτων και τα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση έντασης της κρίσης, απασχόλησαν και την έκτακτη απογευματινή σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και των επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση, του ΑΔΜΗΕ κ. Μ. Μανουσάκη, του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Θ. Δαγούμα και του επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσης και Αντιπροέδρου της ΡΑΕ κ. Δ. Φούρλαρη.

Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ που θα συμπαρέσυρε όχι μόνο την Ανατολική Αττική και περιοχές των Νοτίων προαστίων αλλά και τις Κυκλάδες (Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος κ.α), οι οποίες διασυνδέονται με διπλή διασύνδεση με το ΚΥΤ Λαυρίου και την Νότια Εύβοια και τροφοδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από τις μονάδες του Λαυρίου και το Αλιβέρι. Για αυτό και οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να κρατηθεί ανοικτή η γραμμή μεταφοράς 400 KV Λάρυμνας –Αγίου Στεφάνου από την οποία τροφοδοτούνταν οι παραπάνω περιοχές και τα νησιά και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Μπροστά στο κίνδυνο να καταρρεύσει και αυτή η γραμμή, αποφασίστηκε χθες να τεθούν σε ετοιμότητα οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στα νησιά, τους οποίους διαθέτει η ΔΕΗ προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης εφόσον προκύψουν προβλήματα στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται να ξαναμπεί σε λειτουργία και η Μεγαλόπολη 4, η οποία είχε βγει εκτός την περασμένη Δευτέρα λόγω βλάβης για να προσφέρει 250 με 300 MW. Οι διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν χθες έφεραν και χαμηλότερα φορτία στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ, τα οποία δεν ξεπέρασαν τις 9.350 MWh, τις βραδινές ώρες αιχμής, ενώ δεν ενεργοποίησαν ούτε το μέτρο της διακοψιμότητας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πάντως για άλλη μια φορά, χθες ο λιγνίτης κάλυψε περί το 15% της ζήτησης, το φυσικό αέριο το 45%, οι εισαγωγές το 14% , οι ΑΠΕ το 5% και τα υδροηλεκτρικά το 24%. Η υψηλή ζήτηση προκάλεσε και μία πρωτοφανή έκρηξη τιμών στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 185,59 ευρώ/MWh, την υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, για πολλές ώρες η τιμή σκαρφάλωσε στα πρωτοφανή επίπεδα των 205 ευρώ/MWh.

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ που τέθηκαν εκτός λόγω της πυρκαγιάς

Πάντως βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της φωτιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr