Βασιλακόπουλος: Η παράταση του lockdown για 2 βδομάδες μπορεί να μην αρκετή

0
69

Βασιλακόπουλος: Φανερά ανήσυχοι για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας είναι οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης ζητούν παράταση του lockdown ενώ παράλληλα εστιάζουν στη χρήση διπλής μάσκας, στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Ακόμη και εάν παραταθεί για δύο εβδομάδες το lockdown ενδέχεται να μην είναι αρκετό αν εφαρμοστεί όπως τώρα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (23/2).

Εξήγησε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται.

«Το κλείσιμο δραστηριοτήτων» όπως δήλωσε ο καθηγητής, γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή – κυρίως η απρόσεκτη, ωστόσο πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα το συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης να φορά σωστά τη μάσκα του.

«Θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ» σημείωσε.

Δήλωσε παράλληλα ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός περί τα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120. Απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Γιατί διαφωνεί με το 3ωρο μήνυμα για το λιανεμπόριο
Εξέφρασε την ριζική διαφωνία του με το άνοιγμα του λιανεμπορίου με 3ωρο μήνυμα για τους πολίτες λέγοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα και να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11 το πρωί στην Ερμού.

«Θα είναι καλύτερα το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα» είπε.

Θωμαΐδης: Παράταση 15 ημερών του lockdown, δεν μειώνεται σημαντικά το ιικό φορτίο στα λύματα
Υπέρ της παράτασης του lockdown για 15 ημέρες έως τις 15 Μαρτίου, τάχθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει μια μικρή ύφεση της τάξης του 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες και δεν μειώνεται σημαντικά παρότι έχουν περάσει δέκα ημέρες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι για να αρθεί το lockdown θα πρέπει να αρχίσει η ύφεση των σημαντικών δεικτών όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ.

newsbeast.gr

Πηγή: tilegrafimanews.gr