Βάζει το θέμα της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής ο Μητσοτάκης

0
80
βάζει-το-θέμα-της-τουρκίας-στην-σύνοδο

Η τουρκική προκλητικότητα θα βρεθεί στα ζητήματα που θα θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Ελλάδα και Κύπρος, με αφορμή το μεταναστευτικό, που βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, θα θέσουν όλο το εύρος των κινήσεων της Τουρκίας που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης το πρώτο ζήτημα στο οποίο θα αναφερθεί θα είναι η μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Το δεύτερο ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι είναι οι παραβάσεις εντός νόμιμα οριοθετημένων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την παρενόχληση του Nautical Geo εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανατολικά της Κρήτης και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τρίτο ζήτημα που θα τεθεί είναι η παραβίαση από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Τόσο οι ενέργειες της Άγκυρας το καλοκαίρι στα Βαρώσια όσο και η αλλαγή πολιτικής με την απαίτηση για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί λειτουργούν αποτρεπτικά για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: iefimerida.grΣτη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr