Βέλγιο: Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει “δεκάδες χιλιάδες” θέσεις φιλοξενίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

0
152
βέλγιο-η-κυβέρνηση-θα-δημιουργήσει-δ

Βέλγιο: Η βελγική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου «δεκάδες χιλιάδες» θέσεις φιλοξενίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός άφιξής τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βέλγιο, το δημόσιο δίκτυο φιλοξενίας του οποίου για αιτούντες άσυλο (περίπου 30.000 θέσεις) είναι ήδη υπερπλήρες, εναπόθετε αρχικά τις ελπίδες του στην αλληλεγγύη των πολιτών ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα εισροή ανθρώπων. Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Σαμί Μαχντί, έκανε λόγο για τη συμβολή των κοινοτήτων που θα προσφέρουν θέσεις φιλοξενίας σε ιδιώτες.

Σήμερα ωστόσο η στρατηγική αυτή άλλαξε: την υποδοχή των Ουκρανών αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση των επειγουσών καταστάσεων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο. Οι τρεις περιφέρειες (Φλάνδρα, Βαλονία, Βρυξέλλες), καλούνται να δημιουργήσουν κέντρα φιλοξενίας μεγάλης χωρητικότητας. Από την περασμένη Παρασκευή το Βέλγιο έχει ήδη υποδεχτεί περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν είχαμε βιώσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο Ντε Κρόο μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Για τη στέγαση των ανθρώπων αυτών «συμφωνήσαμε ήδη με τις περιφέρειες ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις», διαβεβαίωσε ο Μαχντί. «Ο εθελοντισμός είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να βγούμε από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στους Ουκρανούς πρόσφυγες θα δοθεί αυτομάτως άδεια παραμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Το μέτρο αυτό προσφέρει κατά κύριο λόγο την άμεση πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

Για την καταγραφή των νεοαφιχθέντων οι βελγικές υπηρεσίες μετανάστευσης σκοπεύουν να ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα ένα δεύτερο παράρτημα στις Βρυξέλλες. Το πρώτο, μια πρώην κλινική, κατακλύστηκε αυτήν την εβδομάδα από γυναίκες και παιδιά. «Όμως δεν αρκούν τα κέντρα καταγραφής στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να τα αποκεντρώσουμε και να κάνουμε καταγραφή σε διάφορες πόλεις», είπε ο Μαχντί.

Νωρίτερα σήμερα η Γαλλία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 50.000-100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Φ.Γ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr