Βουλγαρία – BTA: Οι τιμές χονδρικής των τροφίμων στη Βουλγαρία συνεχίζουν να αυξάνονται

0
154
βουλγαρία-bta-οι-τιμές-χονδρικής-των-τρ

Βουλγαρία: Ο δείκτης τιμών αγοράς (MPI), ο οποίος αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,46% αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας στις 1.947 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και Χονδρικής Αγοράς, που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Από την αρχή του έτους, ο MPI έχει αυξηθεί κατά 5,38%. Πριν από ένα χρόνο, στις αρχές Μαρτίου, ο MPI ήταν περίπου 1.540 μονάδες, ή χαμηλότερος τουλάχιστον 26%. Το βασικό επίπεδο του δείκτη των 1.000 μονάδων είναι από το 2005.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σόφιας, οι τιμές των σιτηρών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι ελαφρώς υψηλότερες. Η ζήτηση για το σιταρένιο ψωμί είναι στην τιμή των 480 λέβα/τόνο, ενώ οι πωλητές έδωσαν αντιπροσφορές στα 510 λέβα/τόνο.

Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες και οι φόβοι των παραγόντων της αγοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδήμονες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σόφιας. Καθώς η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας καλαμποκιού και μη επεξεργασμένου ηλιελαίου, και η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και λιπασμάτων, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων εκτοξεύονται στα ύψη. Από τα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σόφιας, λείπουν οι προσφορές από την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος δεν προδιαθέτει για εμπόριο.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr