ΒΟΥΛΗ -Πολιτική αντιπαράθεση για την ψήφο των απoδήμων

0
45
βουλη-πολιτική-αντιπαράθεση-για-την-ψ

ΒΟΥΛΗ -«Όχι» λέει το ΚΚΕ – Χωριστές εκλογικές διαδικασίες ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αποφύγει τον εφιάλτη του 2019 – Η συνέντευξη της Τζάκρη που έβαλε «φωτιά» στην Κουμουνδούρου.

Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έντονων κοινοβουλευτικών ζυμώσεων ανοίγει η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει στην Βουλή νομοσχέδιο για την πλήρη διευκόλυνση της συμμετοχής των απόδημων ελλήνων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους με την άρση κάθε περιορισμού. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική υποκρισία και εμπαιγμό των απόδημων ελλήνων.

Επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση μιλώντας στα ομογενειακά ΜΜΕ υπόσχεται κατάργηση των αυστηρών περιορισμών για την συμμετοχή των απόδημων στις εθνικές εκλογές και την ίδια στιγμή στην Βουλή δίνει μάχη για την διατήρησή τους αποκλείοντας από την διαδικασία δεκάδες χιλιάδες ομογενείς. Παράλληλα, στελέχη της πλειοψηφίας θυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη ότι η ομογένεια κινητοποιείται από εθνικιστικά – ακροδεξιά δίκτυα. Απο την αλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μιλα για νομοσχέδιο “πυροτέχνημα” και καλει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την δική του πρόταση που προβλέπει απρόσκοπτη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές
χωρίς όμως η ψηφος τους να προσμετράται στο συνολικο αποτέλεσμα της επικράτειας.

Τα κουκιά

Πάντως, από τις πρώτες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Βουλή, διαφαίνεται ότι θετικά προσεγγίζουν την νομοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία οι ΚΟ ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών. Επίσης, κατά των προωθούμενων αλλαγών εμφανίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25.

Το άθροισμα των τριών κομμάτων οδηγεί σε πλειοψηφία 190 βουλευτών, ωστόσο σύμφωνα με το Σύνταγμα για την έγκριση αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Η συνέντευξη της Τζάκρη που έβαλε «φωτιά» στην Κουμουνδούρου

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προαναγγέλλοντας την νομοθετική πρωτοβουλία υπογράμμισε πως εκφράζει την αφετηριακή επιθυμία της κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι «δεσμεύσεις που παρείχε η βουλευτής και αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη με συνέντευξη της σε εφημερίδα της ομογένειας για άρση των «άδικων, υποτιμητικών και αχαρακτήριστων αυτών περιορισμών» όπως τους κατονόμασε». Όπως υποστήριξε ο ίδιος οι ψήφοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αρκούν για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει εμπράκτως ότι σέβεται τον απόδημο ελληνισμό.

Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» έχει ως εξής:

– «Ε.Κ.»: Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού θεωρούνται αδικία από μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε στο ενδεχόμενο άρσης τους;

– Θεοδώρα Τζάκρη: Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής «ελίτ» που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν με τον νόμο του 2019 και επιχειρεί σήμερα να καταργήσει η κυβέρνηση προβλέπουν ότι οι έλληνες του εξωτερικού θα μετέχουν στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους υπο την προϋπόθεση ότι την τελευταία 35ετία θα έχουν διαμείνει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση εντός του εκλογικού ή του προηγούμενου έτους.

Η νομοθέτησή τους κρίθηκε τότε απαραίτητη καθώς αποτελούσαν προαπαιτούμενο από το ΚΚΕ για την θετική του ψήφο – και άρα την επίτευξη 200+ ψήφων – μιας και ο Περισσός επιθυμούσε την εισαγωγή κριτηρίων απόδειξης κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των απόδημων με την Ελλάδα.

Η συνέντευξη της κυρίας Τζάκρη και η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών να φέρει νομοσχέδιο στην Βουλή προκάλεσε αμηχανία στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρχικά, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να μιλήσει για διαστρέβλωση των δηλώσεων της βουλευτού του ενώ σε μια απόπειρα ρελάνς προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλες εκλογές ελλήνων εσωτερικού και ελλήνων εξωτερικού με την ψήφο των δεύτερων να μην προσμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Πρόκειται ωστόσο για πρόταση που είχε απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων το 2019 καθώς θεώρησαν απαράδεκτο την μη προσμέτρηση της ψήφου πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος αν βρίσκονταν στην Ελλάδα.

protothema.gr

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr