“Βράζει” το Ιράν για την δολοφονία της Μαχσά Αμινί – Ποδοσφαιριστής ξύρισε το κεφάλι σε κίνηση συμπαράστασης

0
113

ΙΡΑΝ: Η δολοφονία της νεαρής, Μαχσά Αμινί, στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση και χιλιάδες κινήσεις διαμαρτυρίας, από γυναίκες και άνδρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Στο Ιράν έχουν ξεσπάσει οργισμένες διαδηλώσεις, μετά τη σύλληψη και τη δολοφονία, από την Αστυνομία Ηθών, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ.

Χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους, χωρίς τις μαντίλες τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μόνες τους, αφού υπάρχουν και πάρα πολλοί άνδρες διαδηλωτές.

Οι γυναίκες -αλλά και άνδρες- κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν ενώ συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στον Λίβανο, την Τουρκία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες», είναι το κεντρικό σύνθημα.

Τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κάποιες εικόνες από τις πορείες διαμαρτυρίας που έχουν συγκλονίσει. Το γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία ενός άνδρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις και έβαλε το σώμα του ως ασπίδα για τις διαδηλώτριες που δεν κάνουν πίσω παρά την βάναυση καταστολή. Η πλάτη του είναι γεμάτη τραύματα από πλαστικές σφαίρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, ο ποδοσφαιριστής της Εστεγκλάλ, ο Μοχαμέντ Νικνάφς, “ανέβασε” βίντεο στα social media, όπου εμφανίζεται να ξυρίζει το κεφάλι του, σε μια κίνηση συμπαράστασης προς τις γυναίκες του Ιράν. Να αναφέρουμε ότι όσοι αντιτάσσονται, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης από το ιρανικό κράτος.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr