Βρήκε τις 100 υπογραφές ο Μπόρις Τζόνσον, λέει συνεργάτης του

0
120

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να βρήκε τις 100 υπογραφές που αναζητούσε ώστε να τεθεί αντιμέτωπος του Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας και κατά συνέπεια να κυνηγήσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Alex Wickham, με ανάρτηση στο Twitter, ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, υποστήριξε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «συγκέντρωσε τις 100 υπογραφές» βουλευτών και θα είναι αντίπαλος του Σούνακ για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Από την πλευρά του, νωρίτερα σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τη Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Σούνακ έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 150 υπογραφές από τους συνολικά 357 βουλευτές των Τόρηδων.

Παραμένει στη μάχη η Πένι Μόρντοντ
Την ίδια στιγμή, η Πένι Μόρντοντ δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αρκετά πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον.

«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ σήμερα στο BBC. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα.

Ακλόνητο φαβορί ο Σούνακ
Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Σούνακ είναι το ακλόνητο φαβορί για να ηγηθεί των Συντηρητικών και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, ο Ρίσι Σούνακ έχει 74% πιθανότητες να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να συγκεντρώνει 23% και την Μόρντοντ 3%.

Η διαδικασία εκλογής
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Αύριο, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 14:00 (ώρα Βρετανίας) ολοκληρώνεται η διαδικασία εκδήλωσης του ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους. Από τις 15:30 έως τις 17:30 διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών των Τόρηδων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής, από τις 18:30 έως τις 20:30 θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη ψηφοφορία και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 21:00 ώρα Βρετανίας.

Εάν και μετά το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας εξακολουθούν να υπάρχουν δύο υποψήφιοι (κάτι που πολλοί εκτιμούν ως το πιθανότερο), θα υπάρξει ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού κόμματος.

Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr