ΥΠΟΙΚ: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για Πειραιώς

0
172

Στη διαβεβαίωση πως η Κυβέρνηση θα προασπίσει το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Mε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξη Χαρίτσης επεσήμαναν την ανάγκη να πληρωθούν κανονικά τα 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου των CoCos από την Τράπεζα Πειραιώς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να αποτραπεί μια «ψευτοκρατικοποίησή» και να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Στην ανακοίνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται αφενός πως η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα τα σχέδιά της σχετικά με την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos, αξίας 2,04 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφετέρου πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση έχοντας γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του ΤΧΣ και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος».

Ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά, από άγνοια ή μικροπολιτική σκοπιμότητα, παρεμβαίνει, προφασιζόμενος ότι «ανησυχεί» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέστρεψε τις αξίες των τραπεζών με την τρίτη, αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση, που οδήγησε σε τεράστια απώλεια χρημάτων τους Έλληνες φορολογούμενους, που συρρίκνωσε τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, πουλώντας σχεδόν «τζάμπα» τις μετοχές του σε ιδιώτες, δήθεν «ανησυχεί».

«Αιδώς, Αργείοι». Ας μην «ανησυχεί».

Η Κυβέρνηση θα προασπίσει, όπως μέχρι σήμερα με αποτελεσματικότητα πράττει, το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τους κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη και Χαρίτση η πληρωμή του τοκομεριδίου των 165 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο από την Τράπεζα Πειραιώς «και πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί» αφού:

– Είναι δεδομένο ότι η κεφαλαιακή ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%”.

– Η τράπεζα δεν υπόκειται στην απαγόρευση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων λόγω της πανδημίας, όπως εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μεγάλου, σε ενημέρωση αναλυτών την 01/06/2020.

«Οι επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Στουρνάρα και Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες η οφειλόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από γνώμη του SSM, χωρίς να υφίσταται κανένα νομικό έρεισμα γι’ αυτό, προκαλούν εντονότατη ανησυχία για την απομείωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου», τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Διατυπώνεται δε η προειδοποίηση πως σε ενδεχόμενο μη πληρωμής του τοκομεριδίου για δεύτερη φορά από την Τράπεζα Πειραιώς, προκαλείται αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία κινείται σε επίπεδα πέριξ των 0,60 ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

«Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η φερόμενη από τις επίσημες διαρροές θέση της κυβέρνησης υπέρ της εκ νέου ιδιωτικοποίησης της τράπεζας μετά την «ψευτοκρατικοποίησή» της μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και μάλιστα υπό τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα αλλάξει. Ο μοναδικός ρόλος της κυβέρνησης είναι να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Είναι καθήκον της λοιπόν να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μια μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, όπως διαρρέεται», αναφέρουν οι τομεάρχες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τη ριζική του αντίθεση στα σχέδια που βλάπτουν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και απαιτεί διαφάνεια σε κάθε ενέργεια, αναμένοντας και την επίσημη θεσμική ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πηγή: tilegrafimanews.gr