Υποσχέσεις Τσίπρα: Παράλληλο μηχανογραφικό για όσους δεν μπήκαν στο Πανεπιστήμιο

0
21

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στο θέμα της παιδείας και, συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, κατηγορώντας την κυβέρνηση όχι μόνο ότι το ψήφισαν αλλά και ότι το έθεσαν σε εφαρμογή τον ίδιο χρόνο, χωρίς περιθώρια προσαρμογής.

Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε βάσεις εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά μόνο στα δημόσια, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «κόβει» άριστους μαθητές να εισέλθουν στα πανεπιστήμια της προτίμησής τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νίκη Κεραμέως δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι σημαίνουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν μέσω του σχετικού νομοσχεδίου, αφού και οι δύο δεν το βίωσαν καθώς σπούδασαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Επίσης, ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε «κρυφούς κόφτες», πραγματοποιώντας, έτσι τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από το 1937. Αναλυτικά είπε:

«45 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης διάβαζε τσιτάτα που του έγραψαν οι λογογράφοι του και δεν είπε τίποτα για την ουσία. Χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σε ένα σκληρό δίλημμα για το αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να μπουν σε ένα ιδιωτικό κολέγιο αμφιβόλου μέλλοντος. Πάνω από 20.000 παιδιά δεν έχουν την προοπτική να σπουδάσουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν είναι ο πόνος σας μην τυχόν και έχουμε πτυχιούχους που δεν έγραψαν καλά στις πανελλήνιες. Εσείς και η κυρία Κεραμέως έχετε άγνοια για τα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί σπουδάσατε στο εξωτερικό. Υπάρχει δόλος με κρυφές συναλλαγές με ιδιωτικά συμφέροντα. Λαϊκισμός είναι να υπερασπιζόμαστε το δίκιο; Μα εσείς στερείτε και από αρίστους τη δυνατότητα να σπουδάζουν στη σχολή της αρεσκείας τους».

Και συνέχισε: «Σας εγκαλώ εδώ και τρεις μήνες για το ζήτημα της αγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σας εγκαλώ με ερωτήσεις στην Ώρα του Πρωθυπουργού που αρνηθήκατε να απαντήσετε και έρχεστε σήμερα εκ των υστέρων και μας κουνάτε και το δάχτυλο. Μιλήσατε για τους μαθητές του 2 και του 3 που δεν πρέπει να περνάνε στα δημόσια πανεπιστήμια. Μα εσείς κόβετε και άριστους μαθητές, αυτό δεν σας απασχολεί; Θα το διορθώσετε αυτό; Η κυρία Κεραμέως είναι η χειρότερη υπουργός Παιδείας από τη μεταπολίτευση και μετά».

Νέα επιστολή μαθήτριας διάβασε ο Τσίπρας

«Διάβασα στην υπουργό την περασμένη βδομάδα μία επιστολή μαθητή, που έθετε αυτό το θέμα. Σήμερα θα σας διαβάσω άλλη επιστολή, μιας μαθήτριας της Ελένης, από γενικό λύκειο του Αγρινίου», συνέχισε και διάβασε την επιστολή:

«Συγκέντρωσα πάνω από 19.000 μόρια αλλά δεν κατάφερα να μπω στο μεταφραστικό Κέρκυρας γιατί έγραψα 18 στα Γαλλικά. Δεν διδάχθηκα ποτέ γαλλικά στο σχολείο. Θα εισαχθώ σε άλλη σχολή, ομως πάντα θα είστε αυτή που μου στέρησε το μεράκι», έγραψε η μαθήτρια προς την υπουργό Παιδείας».

«Πίστευα ότι η μεταρρύθμισή σας σκοπό είχε να αποκλείσει από τα πανεπιστήμια μαθητές με βαθμολογίες 2 και 3. Συγχαρητήρια, με αποκλείσατε με βαθμολογία πάνω από 17. Πέτυχε η μεταρρύθμισή σας. Θέλω να σας πω ότι γαλλικά δεν διδάχθηκα ποτέ στο σχολείο μου, αλλά ο πατέρας μου, ένας φτωχός άνθρωπος πληρώνει εδώ και δύο χρόνια φροντιστήριο προκειμένου να πιάσω το όνειρό μου. Τα μαθήματα τα έκανα διαδικτυακά λόγω πανδημίας. Κλήθηκα να δώσω μάθημα που δεν έχω διδαχθεί ποτέ στο σχολείο. Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη όνειρο; Ήταν το όνειρό μου και μου το στερείτε. Με κρίνετε ικανή να εισαχθώ στη Γαλλική Φιλολογία Αθηνών, αλλά όχι στο μεταφραστικό Κέρκυρας. Δηλαδή με το σκεπτικό σας μπορώ να διδάξω γαλλικά, αλλά… δεν μπορώ να μεταφράσω. Έχει κάποια λογική αυτό;».

«Απαντήστε σε αυτή τη μαθήτρια» τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Κλείνοντας, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί ως κυβέρνηση θα ανοίξει ένα παράλληλο μηχανογραφικό, ειδικά για τους υποψήφιους που δεν έχουν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο το 2021, λόγω τις ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με σκοπό, όπως τόνισε να μην μείνει «ούτε ένας φοιτητής εκτός».

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr