Ζαββός: Αλλάζει σελίδα το τραπεζικό σύστημα – Με “κόκκινα” μονοψήφια, θα δίδονται και δάνεια

0
135
ζαββός-αλλάζει-σελίδα-το-τραπεζικό-σύ

«Μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα ”Ηρακλής”, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πια θωρακισμένο κεφαλαιακά», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορά το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαββός, «μετά την επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον ΗΡΑΚΛΗ με χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 32 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και την αναμενόμενη συμμετοχή τους για ισόποσης αξίας χαρτοφυλάκια στον ΗΡΑΚΛΗ 2, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022.

Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, να εκτελέσει δηλαδή το τραπεζικό σύστημα αυτό που είναι η πραγματική αποστολή του».

Στο πλαίσιο αυτό της τραπεζικής ενίσχυσης, όπως είπε, κινούνται και οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ΤΧΣ, καθώς ενισχύουν την ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα, με επάρκεια, τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά ενδεχομένως και όποια νέα προβλήματα προκύψουν από την πανδημία.

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Ζαββός, «μπροστά σε μια νέα εποχή, όπου το τραπεζικό σύστημα αλλάζει σελίδα. Οι ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενες σε μια σταθερή κυβερνητική πολιτική εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων, δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων και ενόψει της άμεσης προοπτικής τής έλευσης, όπως αναφέρθηκε, των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν πια να προχωρήσουν δυναμικά, εφαρμόζοντας τη δική τους στρατηγική η καθεμιά».

Το ΤΧΣ, πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, θα μπορεί να εφαρμόσει τη δική του στρατηγική και να λειτουργήσει ως να ήταν ένας ιδιώτης επενδυτής, που διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία του. Να ενεργεί όχι ως μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης, αλλά ως ένας ανεξάρτητος φορέας που αξιολογεί τις επενδυτικές ευκαιρίες και ενεργεί ισότιμα με τους άλλους μετόχους προς όφελος της επένδυσής του.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr